Stovky ľudí si pripomenuli 67. výročie Karpatsko-duklianskej operácie

04.10.2011 Svidník

Dukla/Svidník 4. októbra (TASR) – Stovky ľudí si dnes pri Pamätníku československých vojakov na Dukle pripomenuli 67. výročie Karpatsko-duklianskej operácie, ktorá je podľa odborníkov považovaná za jednu z najťažších bitiek v strednej Európe počas druhej svetovej vojny.
Hovorca Ministerstva obrany SR Ivan Rudolf informoval TASR, že pamiatku zosnulých vojakov, ktorí zahynuli v týchto bojoch, si položením venca uctil minister Ľubomír Galko. Na pietnom akte sa zúčastnili zástupcovia Ozbrojených síl SR, vojnoví veteráni, členovia Zväzu protifašistických bojovníkov, zástupcovia štátnych orgánov a samospráv.
\"Dnes si tu na Dukle pripomíname pamiatku tisícov vojakov, ktorí položili svoje životy za náš mier a slobodu. Odkaz týchto padlých hrdinov znie: \'Môžeme odpúšťať, ale nikdy nezabúdajme.\' A toto je vlastne motto, ktoré si môžeme z dnešnej pietnej spomienky odniesť,\" povedal šéf rezortu obrany.
Pri príležitosti spomienkovej akcie Galko odovzdal Pamätnú medailu ministra obrany SR 3. stupňa ôsmim vojnovým veteránom, ktorí sa zúčastnili bojov v druhej svetovej vojne. Minister obrany sa zúčastnil aj na pietnej spomienke pri Pamätníku sovietskej armády vo Svidníku a pri soche armádneho generála Ludvika Svobodu. Tu sa stretol aj s jeho dcérou, Zoe Klusákovou Svobodovou a dcérou maršala Koneva Natáliou.
Karpatsko-duklianska operácia sa začala 8. septembra 1944 s cieľom pomôcť Slovenskému národnému povstaniu. Boje, ktoré mali pôvodne trvať len niekoľko dní, sa nakoniec natiahli až na 80 dní. Zlomovým dňom bol 6. október, keď spojenci oslobodili obec Vyšný Komárnik.
Podľa sovietskych zdrojov mala nemecká armáda obrovské straty, asi 52.000 mŕtvych, ranených a nezvestných. Veľké straty zaznamenali aj spojenci, padlo asi 19.000 sovietskych vojakov a okolo 1800 príslušníkov 1. česko-slovenského armádneho zboru.
 

Vyberte región